Instagram

Follow Me!

Personal

Mijn eerste maand als freelancer: hoe bevalt het?

februari 12, 2019

Eind november maakte ik de keuze om mijn vaste baan op te zeggen en te kiezen voor een bestaan als freelance journalist/blogger/tekstschrijver. Het staat er nu wel heel makkelijk, maar ik vond het destijds een enorm lastige beslissing. Toen de klok op 31 december twaalf uur sloeg en het vuurwerk de lucht in knalde, was namelijk niet alleen 2018 verleden tijd, maar ook het vaste bedrag dat iedere maand op mijn bankrekening werd gestort en de regelmatige werktijden. Een hele verandering dus, maar hoe beviel de eerste maand als freelancer nou eigenlijk? Dat vertel ik je in deze blog!

Ik neem je graag even mee naar 23 januari 2019. De dag ervoor heb een avonddienst gedraaid bij de krant en dus slaap ik uit tot 9:15. Op mijn eigen tempo (lees: behoorlijk traag) sta ik op, spring ik even onder de douche en zet ik een kop thee. Daarna kook ik vast het avondeten, want mijn vriend heeft vandaag avonddienst en zo hebben we allebei een lekkere maaltijd. Rond het middaguur gaan we gezellig samen lunchen in de stad bij Fabels en kopen we beide een nieuwe outfit. Daarna gaat Stan naar het werk en kruip ik achter mijn laptop om blogs te schrijven voor een van mijn leuke nieuwe opdrachtgevers. Rond 20:00 vind ik dat ik genoeg gedaan heb. Ik heb nog een tof idee voor een blog voor The Salad Junkie, dus die werk ik ook uit. Daarna sluit ik af en ga ik lekker een boek lezen en scrollen op Instagram. Morgen weer een dag!

Write ’till it’s right

Waarom pak je die dag als voorbeeld, vraag je je misschien af. 23 januari was dé dag dat ik me besefte hoe anders mijn leven was geworden. Als iemand mij één maand geleden vroeg hoe het ging, was mijn antwoord altijd ‘Goed, druk.’ Ik werkte dan ook zes dagen in de week en had weinig tijd voor mijn blog en afspraken met vrienden. Waarschijnlijk is het je wel opgevallen, maar de afgelopen maand zijn er veel meer blogs online gekomen dan de maanden ervoor. Sinds ik terug ben van mijn vakantie naar Kaapverdië zit ik vol inspiratie en heb ik ontzettend veel zin om voor mezelf en voor andere te schrijven. ‘Er moet nog een blog online’ is veranderd in ‘We mogen weer iets nieuws posten!’

Superleuk natuurlijk, maar het belangrijkste vind ik dat ik sinds ik gestopt ben met mijn vaste baan de rust weer heb teruggevonden. Ook werk ik ongeveer anderhalve dag per week minder, waardoor ik uren over heb om te doen waar ik zelf zin in heb. Het gevoel dat ik zelf mijn tijd in kan delen en alleen nog maar hoef te doen waar ik blij van word, is enorm fijn. Ik slaap beter, heb veel meer energie en vind alles wat ik doe ontzettend tof.

En die bankrekening dan?

Je baan opzeggen, kiezen voor vrijheid en minder gaan werken: het klinkt allemaal leuk, maar de rekeningen moeten ook gewoon betaald worden en daar heb je opdrachtgevers voor nodig. Ik had aan het begin van de maand twee vaste opdrachtgevers, waarvan één voor maar een paar uurtjes per maand. Deze twee vormden samen een basisinkomen waar ik mijn huur van kon betalen, van kon eten en soms wat leuks van kon kopen. In het slechtste geval zou het hierbij blijven en moest ik dus wat meer op de centen gaan zitten. De afgelopen maand heb ik dan ook verschillende websites goed in de gaten gehouden en vond ik twee opdrachtgevers voor langere tijd die mij heel erg aanspraken. Met beide partijen een heb ik ontzettend leuke afspraak gehad waar ik veel energie van kreeg en al snel lieten zij mij weten dat ik klussen voor hen kon gaan doen. Ik verdien ook met deze opdrachten erbij minder dan toen ik nog een vaste baan had, maar dat heb ik nog geen moment erg gevonden.

Mijn eerste maand als freelancer is dus ontzettend goed bevallen. Ik ben blij met alle betekenisvolle gesprekken die ik heb gevoerd en de ruimte die ik nu heb om een combinatie te maken van alles wat ik leuk vind. Mijn vastigheid opgeven was een ingrijpende beslissing, maar wel eentje waarvan ik nog geen moment spijt heb gehad. Natuurlijk komen er vast momenten dat ik minder blij mee ben – waarschijnlijk wanneer ik belasting moet dokken (de horror!) – maar voor nu zeg ik cheers to the freelance life!

 • Reply
  Mevrouw Marloes
  februari 28, 2019 at 3:43 pm

  Wel heel tof dat je uiteindelijk de stap durfde te maken om als freelancer aan de slag te gaan! Lijkt mij ook heerlijk als ik over een jaar of twee als freelancer mag werken. Eerst nog mijn studie afmaken, haha, en dan zie ik wel weer verder!

  Liefs,
  Marloes

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.