Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Flying solo Personal

Flying solo #5: Dealen met vliegangst

augustus 20, 2018
Dealen met vliegangst

Het naarste aan reizen vind ik vliegen. Ik ga oprecht liever 24 uur in een bus zitten dan dat ik 2 uur in een vliegtuig moet creperen. Creperen ja, want als het hele vliegtuig lekker ligt te maffen, zit ik verstijfd in mijn stoel. Toch moet je soms echt dat gevaarte in. Daarom blog 5 in de Flying Solo blogreeks: dealen met vliegangst. Aka, tips van iemand die zelf ook een zenuwinzinking krijgt als ze de lucht in moet.

1. Plan alles tot in de puntjes

Ik ben niet zo’n ontzettende planner, behalve als het op vliegen aankomt. Het idee dat ik alles weet, ruimschoots op tijd ben en op voorhand weet hoe mijn ochtend eruitziet, geeft mij rust. Verrassingen zorgen vaak voor stress en dat wil je met vliegangst juist voorkomen. Moet ver reizen naar het vliegveld? Boek dan alsjeblieft de dag ervoor een hotel of slaap bij een vriend(in) in de buurt. Kost iets meer, maar je hebt ook minder redenen om te piekeren en dat is heel wat waard.

2. Vliegtijd

Heen kies ik eigenlijk altijd voor een ochtendvlucht. Dan is het nog niet zo druk op de luchthaven en vaak zitten er dan ook minder mensen in het vliegtuig. Dat vind ik persoonlijk heel prettig, want ik deal beter met mijn vliegangst als ik alleen kan zijn met mijn gedachten. Omgevingsprikkels kan ik dan minder goed hebben. Maar misschien vind jij het juist wel fijn dat er veel mensen in de buurt zijn. Plan je reis dan wat later.

3. Vliegmaatschappij

Ik vloog een keer met Easyjet en een keer met Vueling en het was een hel. Goedkoop, absoluut, maar wat een drama. No way dat iemand mij nog in het toestel van een budgetmaatschappij krijgt. Ik voel me er simpelweg gewoon niet veilig in. In plaats daarvan boek ik liever een vlucht bij KLM. Net iets meer luxe en betere piloten (vind ik). Als je weet dat je hier gevoelig voor bent, doe jezelf en je vliegangst dan een lol en geef iets meer uit aan een beter ticket.

4. Ritueeltje

Op het vliegveld heb ik altijd een vast ritueeltje. Ik ga zo snel mogelijk door alle controles heen, koop een paar tijdschriften en spendeer de rest van de tijd bij Starbucks met een drankje tot ik mag boarden. Dat vaste ritueeltje geeft mij het gevoel dat ik bepaalde zaken toch in de hand heb.

5. Opletten en afleiden

Het moment is daar, jullie gaan opstijgen. Ik weet dat het stom klinkt, maar ik let altijd even goed op bij de veiligheidsinstructies. Daarna ga ik een van mijn tijdschriften lezen om mezelf af te leiden. Verder ga ik geen muziek luisteren of Neflixen, ik wil eventuele mededelingen direct kunnen horen en niet het gevoel hebben dat ik iets mis. Gelukkig sta je voor je het weet weer op de grond en kun je jezelf high fiven omdat je het weer gedaan hebt.

Next up: zo vermaak je je in je uppie op het vliegveld

Flying Solo is de blogreeks over soloreizen. Heb je vragen over in je eentje op reis gaan? Laat gerust een reactie achter of stuur mij een berichtje via Instagram. Ik beantwoord je vragen graag.

    Leave a Reply