Instagram

Follow Me!

Personal

Één jaar afgestudeerd: van een identiteitscrisis naar een eigen bedrijf

juli 3, 2019

Precies één jaar geleden leerde ik een belangrijke les: de minuten die je afstudeerbegeleiders nodig hebben om je cijfer te bepalen, zijn de langste van je leven. Zelden was ik zo zenuwachtig voor iets: mijn benen trilden alsof ze net de elfstedentocht hadden gezwommen en mijn hart bonkte in zo’n rap tempo, dat het leek alsof mijn borstkas zou ontploffen. Toen kwam het verlossende woord: geslaagd. Even lijkt het alsof je het dan helemaal voor elkaar hebt, maar dat ene woord betekende voor mij het begin van een halve identiteitscrisis. In deze blog vertel ik je over het eerste jaar als afgestudeerde.

Ik heb een fantastische studententijd gehad: ik woonde lekker op mezelf, er was altijd wel iemand die wijn met me wilde drinken en mijn studie vond ik over het algemeen hartstikke leuk. Toen ik hoorde dat ik het had gehaald, was ik opgelucht. Weg met die scriptie waar bloed, zweet en tranen in zaten. Maar daarna kwam de kater. Er waren geen docenten die mij vertelden wat ik moest doen, ik had geen doel om keihard voor te werken en bijna al mijn vrienden en vriendinnen studeerden nog. Ineens moest ik uitnodigingen voor feestjes afslaan en kon ik niet meer dagelijks een praatje komen maken bij de studievereniging. Mijn leven waar ik altijd zo van genoot, was voorbij.

Ik sloeg de adviezen van mijn omgeving in de wind

Ik had snel een baan. Dat scheelde zorgen over geld. Maar toen kwam ik erachter dat een standaard baan van negen tot vijf helemaal niet bij mij paste. Ik miste de vrijheid en werkte me ondertussen een slag in de rondte omdat ik naast die drie dagen loondienst ook nog freelancewerkzaamheden deed. Ik had geen controle meer over mijn eigen tijd en sliep daardoor slecht. Andere mensen vonden juist dat ik mezelf gelukkig mocht prijzen: ik had én de zekerheid van een vaste baan én ik kon wat bijklussen, terwijl ik pas net afgestudeerd was. Mij is altijd meegegeven dat zekerheid iets fijns is, maar nu voelde het als een blok aan mijn been. Na lang wikken en wegen slingerde ik de adviezen van mijn omgeving in de wind: vanaf 1 januari ging ik uit dienst bij mijn vaste baan en focuste ik me vol op mijn eigen bedrijf. Wat ik ging doen? Mijn creatieve brein verhuren en aan de slag als freelance tekstschrijver.

Ik had niet bepaald de behoefte om in een kartonnen doos te gaan leven

Mijn eerste twee opdrachtgevers had ik al. De eerste maand hield ik het daarbij en tankte ik vooral bij: ik was gesloopt van een half jaar zes dagen per week werken. Daarna begon ik andere opdrachtgevers te benaderen. Tot mijn grote geluk mocht ik voor ze aan de slag. Niet alleen mijn ego kreeg een boost, het was ook een hele geruststelling dat ik niet failliet zou gaan door mijn keuze om ondernemer te worden. Ik had nou niet bepaald de behoefte om onderhouden te worden door mijn vriend of om in een kartonnen doos te gaan leven.

De eerste maanden zat ik financieel ontzettend krap, maar dat weet je als je zo’n keuze maakt. Ik ga niet ontkennen dat ik soms echt wel even in de stress zat of ik het allemaal wel kon bolwerken en of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Inmiddels heb ik weer wat meer ruimte, maar als ik nog een paar maanden zuinig had moeten leven, had ik dat gedaan. Het ondernemerschap heeft me veel gegeven en ik geniet er iedere dag van. Op het moment van schrijven heb ik zeven geweldige klanten waar ik met plezier voor werk.

Of ik mijn studententijd mis? Absoluut!

Ik krijg vaak de vraag of ik mijn studententijd mis. Het antwoord is ja, bijna iedere dag. Het was een heerlijke periode waarin ik veel mooie dingen heb meegemaakt: ik deed een bestuursjaar bij de introductieweek van Saxion, heb gelachen en gehuild met mijn vrienden en leefde eigenlijk voor tien. Die momenten zal ik altijd blijven koesteren en als ik het nog eens over mocht doen, had ik het zeker gedaan. Maar geloof mij: als je erachter komt wat je echt leuk vindt, is dat burgerleven helemaal niet zo erg.

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.