Instagram

Follow Me!

featured Personal

Dit verandert er als je stopt met loondienst en gaat freelancen

april 23, 2019

Eind december trok ik voor de laatste keer de deur achter me dicht bij het bedrijf waar ik destijds werkte in loondienst. Een maand eerder had ik mijn baan opgezegd en besloten dat ik voortaan wilde werken als freelancer. Sinds dat moment ziet mijn leven er heel anders uit. Het leek me daarom leuk om weer eens een update te posten over hoe het mij vergaat als freelance tekstschrijver. Wat verandert er als je vaarwel zegt tegen je vaste baan en voor jezelf begint?

1. Hallo vrijheid!

Als ik nu kijk naar hoe mijn agenda er in November uit zag, word ik er al gestresst van. Ik had in die hele maand misschien drie dagen zonder plannen. Een van de voornaamste redenen dat ik mijn baan opzegde was dan ook dat ik snakte naar meer vrijheid. Ik wilde de controle terug en meer invloed op wanneer ik wel en niet aan het werk zou gaan. Nu ik freelance tekstschrijver ben, kan ik zelf bepalen wanneer ik aan de slag ga. Zo kan ik op een zonnige zomerdag lekker om 14:00 uur naar het terras en om dat te compenseren in de avonduren wat langer doorwerken. Heerlijk!

2. Iedere dag bezig

Misschien verbaast dit je, maar ik werk eigenlijk iedere dag. Vroeger had ik al een hekel aan de vaste schooltijden, want ook als ik mijn werk af had, moest ik blijven zitten tot de bel ging. Dan dacht ik altijd aan dingen die ik in die tijd had kunnen doen: iets leuks met vrienden, mijn kamer organiseren of een nieuw recept uittesten. Dat is nu verleden tijd. Ik maak nu alleen nog maar nuttige uren. Opdrachtgevers mailen of bellen mij als ze iets voor me hebben en dan ga ik er zo snel mogelijk mee aan de slag. Is alles af? Dan hoef ik niet te blijven zitten, maar kan ik mijn tijd nuttig besteden aan andere dingen. Doordat ik minder uren per dag werk, vind ik het totaal niet erg om meer dagen bezig te zijn. Sterker nog: ik vind het heerlijk.

3. Werken waar je maar wilt

Als freelancer kan ik zelf bepalen waar ik werk. Vaak doe ik dit thuis, aangezien ik hier een fijne plek heb om bezig te zijn. Maar zeker op dagen dat ik minder inspiratie heb, vind ik het heerlijk om in een koffietentje aan de slag te gaan. Hier krijg ik vaak super veel gedaan en soms levert het ook nog eens een leuk gesprek op. In Enschede zijn dit trouwens mijn favoriete freelancehotspots. Zeg gerust even gedag als je me hier ziet werken! Voor een opdrachtgever werk ik overigens wel zo’n twee dagen per week op kantoor. Ik vind dit een fijne combinatie, want mijn collega’s zijn heel tof en zo zit je toch niet alle dagen alleen.

4. Klussen binnenhalen

Als je in loondienst werkt, heb je een takenpakket en komt er iedere keer wel weer iets nieuws bij. Als freelancer is dit anders. Zeker als je net begint met freelancen, komen de klussen niet zomaar aanwaaien. Je moet dus ook actief op zoek gaan naar opdrachtgevers die bij jou passen. Als je gaat afwachten, wordt het niets. Ik houd LinkedIN en Facebook dan ook goed in de gaten en reageer op opdrachten die mij aanspreken. Inmiddels heb ik een aantal vaste opdrachten die ik super leuk vind. Brengt me gelijk op het volgende punt.

5. Meer afwisseling

Een van de leukste dingen aan het freelancen vind ik de hoeveelheid afwisseling. Geen dag is voor mij hetzelfde en daarom voelt het werken haast niet als werken. De ene dag schrijf ik een juridisch stuk voor een webshopkeurmerk, de andere dag maak ik een verhaal over een student die iets gaafs doet. Hierdoor kan ik al mijn passies combineren en veel leren.

6. Money, money, money

Als je deze blog leest, kan ik me voorstellen dat freelancen fantastisch klinkt. Heel eerlijk? Dat is het ook! Maar het is zeker niet allemaal unicorns en rainbows. Ik zei net al dat je niet gelijk een flink aantal opdrachtgevers hebt. Na vier maanden freelancen verdien ik nog steeds minder dan toen ik nog in loondienst werkte. Dat is niet erg, want ik krijg er ontzettend veel voor terug: ik kan doen waar ik blij van word, heb veel meer energie en inspiratie en kan veel zelf bepalen. Het betekent wel dat je meer op de centen moet gaan letten. Voorheen kon ik kopen wat ik wilde, nu moet ik soms nee zeggen tegen een uitje, een fantastisch jurkje en meer producten in mijn winkelmandje doen die in de aanbieding zijn. Ik geef mezelf iedere maand een vast bedrag. Als het op is, is het op en komt er niet meer bij. De rest gaat naar mijn spaarrekening. Wil je dus zelf stoppen met het werken in loondienst en gaan freelancen? Bedenk je dan of je bereid bent om (tijdelijk) minder luxe te leven.

Heb je nog vragen over freelancen? Neem gerust contact op! Voor updates kun je mij volgen op Instagram of via Bloglovin.

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.