Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Personal

Afscheid van Enschede

september 30, 2019

Dit is een blog waarvan ik eigenlijk had verwacht dat ik hem nooit zou schrijven. Sterker nog, lange tijd dacht ik dat ik op mijn 86e ergens in een bejaardentehuis in Twekkelerveld zou belanden. Daar zou ik rollatorraces doen en iedereen aftroeven met kaarten. Maar dingen veranderen, mensen veranderen en belangrijker nog: ik veranderde. 

Iets meer dan zes jaar geleden zette ik mijn eerste stapjes in Enschede. Het was de eerste plek waar ik me echt thuis voelde. Ik werd geboren in de randstad, maar voelde al op jonge leeftijd dat ik daar niet hoorde. Waar iedereen naar het westen ging, ging ik naar het oosten om Media, Informatie en Communicatie te studeren. Ik maakte kennis met het Twentse dialect, de stadszwerver die onophoudelijk bleef vragen om losse euro’s en huizenprijzen waar ze in Haarlem van dromen.

Wat volgde was een geweldige studententijd. Natuurlijk had ik ups en downs, maar met mijn goede vrienden aan mijn zijde kon ik alles aan. We dansden in De Generaal tot de zon opkwam, belandde op willekeurige huisfeestjes, sleepte elkaar door kloterige periodes en vierden elkaars successen. Studiepunten werden gehaald, ik deed een bestuursjaar en kon urenlang op school doorbrengen, puur omdat het zo gezellig was.

Na mijn afstuderen was er geen twijfel mogelijk: ik bleef.

Na vijf jaar mocht ik mijn diploma ophalen. Al het harde werken was niet voor niets geweest. Een paar maanden later woonde ik samen en startte ik mijn eigen bedrijf op. Alles was goed, ik kreeg steeds meer freelanceopdrachten en had het hartstikke naar mijn zin. Verhuizen naar een ‘bruisendere’ plek? Ik piekerde er niet over. Maar toen de liefde voor mijn inmiddels ex bekoelde, bekoelde ook de liefde voor de stad.

Steeds vaker begon ik me aan dingen te irriteren. Dat ik eerdere keer drie uur moest reizen om mijn ouders te zien, dat ik alle restaurants in de stad al eens getest had, dat de dichtstbijzijnde andere grote stad minstens 45 minuten reizen was en ga zo maar door. Langzaam maar zeker vroeg ik me steeds vaker af of dit mijn plek nog wel was. Ik moest sowieso mijn huis uit, dus als ik wilde gaan, moest het nu gebeuren.

No reason to stay is a good reason to go

En toen las ik bovenstaande quote. Natuurlijk had ik redenen om te blijven: mijn vrienden. Maar verder was er niets meer wat me hier hield: het grootste gedeelte van mijn werk kan ik vanuit huis doen en voor mijn maatjes stap ik met liefde in de trein. De bevestiging kwam voor mij toen ik eigenlijk het perfecte huisje in Enschede zag en het zo toegewezen zou krijgen. Toch wilde ik het niet en al snel begon het me te dagen. De reden daarvan was de stad.

Een nieuwe, frisse start begon me als muziek in de oren te klinken. De keuze viel al snel op Nijmegen en de zoektocht kon beginnen. Makkelijk was het niet, alles is daar een stuk duurder dan in Twente en ik moest iedere keer twee uur heen en twee uur terug reizen voor een bezichtiging. Slapeloze nachten had ik ervan: ging ik echt alles achterlaten? Alles waar ik de afgelopen zes jaar voor had gewerkt?

Afgelopen maand had ik weer een bezichtiging voor een kamer in een appartement. Klein, maar fijn én met een superleuke huisgenote. Dat komen en gaan in een leeg huis ben ik inmiddels namelijk wel zat. Het klikte gelijk en de volgende dag kreeg ik te horen dat ik de kamer mocht huren!

Here’s to new adventures

Het contract is getekend en inmiddels heb ik de stad waar ik me thuis voelde vaarwel gezegd. Met een lach, een traan en de belofte om nog regelmatig terug te keren. Om herinneringen op te halen, bij te kletsen en even te zien hoe het met elkaar gaat. Als oude geliefden die weten dat het beter is om zonder elkaar verder te gaan, maar ook weten dat uit het oog absoluut niet uit het hart betekent.

 • Reply
  Ellen
  september 30, 2019 at 11:59 am

  Mooi geschreven mop! Sterk van je, dat je naar je hart hebt geluisterd en nu een nieuwe start aan bent gegaan! Dit kan je nu niets anders brengen dan positiviteit en nieuwe energie! Succes en veel woonplezier in Nijmegen. x Ellen

  • Reply
   Roxanne
   september 30, 2019 at 6:46 pm

   Dankjewel lieverd! <3 Moeten maar snel weer iets tofs doen samen. Ik zal mijn ogen openhouden voor TCT-waardige dingetjes in Nijmegen 🙂 xx

 • Reply
  Suzanne
  oktober 21, 2019 at 2:41 pm

  Heel mooi geschreven! Lijkt mij ook heel vreemd wanneer ik uit mijn oude vertrouwde dorpje weg ga.

Leave a Reply