Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Personal

15 dingen die ik leerde tijdens mijn studententijd

juli 17, 2018

It’s over, it’s done. Na vijf jaar studeren bij Saxion nam ik gisteren mijn diploma Media, Informatie en Communicatie in ontvangst. Een heel raar gevoel wat ik eigenlijk nog niet helemaal kan plaatsen. Als je het ergens naar je zin hebt, is het namelijk lastig om dat los te laten. Mijn studententijd was een geweldige periode waarbij ik veel geleerd heb.  Zo veel, dat ik mijn belangrijkste levenslessen hier op een rijtje heb gezet.

1. Skip nooit een introductieweek
Niet als aspirant-student, maar ook niet als je de kans hebt om mee te helpen. De introductieweek is de leukste week van je studententijd en je bouwt direct een sociaal leven op. Ik ben nog steeds bevriend met mensen die ik tijdens deze week leerde kennen. Bovendien is het programma ook gewoon tof. Ik begon mijn introductie met een bungeejump en kon daarmee direct iets van mijn bucketlist afstrepen.

2. Koop kookboeken en gebruik ze
Voordat ik ging studeren, kon ik al aardig koken. Toch is het toch weer even heel wat anders als je elke dag voor jezelf moet gaan koken. Voorkom dat je iedere dag pasta pesto eet en verzamel een schat aan lekkere en makkelijke recepten. Je lichaam gaat je dankbaar zijn.

3. Ga niet in de sportschool staan zweten als je er een pesthekel aan hebt
De enige marathon waar ik aan meedoe, is een Netflixmarathon. Ik. Haat. De. Sportschool. Al die zwetende lijven en iedereen is altijd beter dan jij. Ik heb het een tijdje gedaan, maar werd er dus niet happy van. Gooi mij maar in een zwembad om baantjes te trekken, dat vind ik dan wel weer fantastisch.

4. Ga nooit hardlopen in een wit shirt als er ook maar een kans is op regen
Geen commentaar.

5. Soms is dat jaar studievertraging de waardevolste periode van je leven
Bij het woord studievertraging denk je al snel aan iemand die geen reet uitvoert en vooral op de bank ligt te chillen. Dat gaat inderdaad niet de meest waardevolle periode van je studententijd worden. Zelf heb ik er op een gegeven moment voor gekozen om een jaartje later af te studeren. Voor mijn gevoel was ik nog niet klaar om af te studeren. In plaats daarvan deed ik een half jaar bestuur bij de introductieweek als contentmanager (zie #1) en scoorde ik een bijbaan bij een marketingbureau. Ondertussen volgde ik gewoon vakken, maar in een wat trager tempo. Wat ik in dat jaar leerde? Organiseren, een compleet evenement opzetten, wat ik echt wilde doen. Soms word je in zo’n intens hoog tempo door je studie heengesjeesd, dat het geen slecht plan is om zelf even op de rem te trappen.

6. Je kunt niet alles tegelijk
Ik wil alleen maar alles is heel erg op mij van toepassing. Ik vind alles leuk en voor je het weet heb je een shitload aan werk. Heb je echt moeite met dat ene vak en het al tig keer niet gehaald? Doe wat je kan en herkans desnoods andere vakken zodat je je hier volledig op kunt focussen.

7. De studievereniging waar jij je het meest thuisvoelt, is niet altijd de vereniging die bij je opleiding hoort
Guilty. Na twee jaar merkte ik dat de studenten van mijn eigen studievereniging niet meer bij mij pasten. Inmiddels ben ik (nog steeds) lid van de studievereniging voor Mechatronica, Industrieel Product Ontwerpen, Chemische Technologie en Werktuigbouwkunde. Heel wat anders dan Media, Informatie en Communicatie, maar wat heb ik het er naar mijn zin gehad.

Mijn eerste studentenkamer was miniscuul, maar wat heb ik het leuk gehad daar.

8. Op jezelf wonen is fantastisch, huishouden niet
Op mijn achttiende ging ik het huis uit. Ik kan dat iedereen aanraden, want je leert er een hoop van. Dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid vrijheid die je krijgt. Drie keer per week uit eten en om 6 uur je bed in rollen zonder de dag erna een preek te krijgen behoren tot de mogelijkheden. Kortom, op jezelf wonen is fantastisch. Mits je het wel een beetje leefbaar houdt. Je gaat je verbazen hoeveel tijd het kost om je 12 m2 schoon te krijgen en hoe snel alles weer vies is. Het huishouden went nooit, een fijne schone kamer wel. En dat is meer waard.

9. Sommige huisgenoten zijn vreselijke wezens en dan kan je beter weggaan
Mijn eerste studentenhuis was een klein en gehorig hok, maar wel heel gezellig. De huisgenoten waren leuk en ondanks dat ik soms echt even alleen thuis wilde zijn, kon ik het goed met ze vinden. Toen ik op een gegeven moment naar een ander huis ging omdat ik me voelde als Harry Potter in zijn cupboard under the stairs, was dat wel anders. Wat. Een. Hel. Van de Spaanse herrie die de hele dag doorklonk tot hardstyle om 6 uur ‘s ochtends: I’ve seen it all. Uiteindelijk heb ik zelf mijn biezen gepakt en nu woon ik heerlijk in mijn uppie. Beste beslissing ooit.

10. Relevante bijbaantjes geven je een enorme voorsprong
Maar echt. Van bijbeunen kan je zo veel leren. Tijdens je studie alvast relevante werkervaring opdoen geeft je niet alleen een voorsprong op de arbeidsmarkt, het helpt je ook tijdens je studie. Kruip dus achter de kassa vandaan en zoek werk waarmee je verder komt.

11. Pak alle feestjes mee
Studenten hebben altijd een reden om te feesten. Jarig? Feestje. Nieuw huis? Feestje. Hamster dood? Feestje. Je snapt ‘m. Veel van die feestjes zijn dus fantastisch. Je leert er enorm veel mensen kennen en besides, nu kan het nog. Iedereen zit wel eens brak in de collegezaal, brak zijn op je werk is toch een minder goed plan. Zoek wel naar de balans. Ik wil niet klinken als je moeder, maar je studie halen is wel echt het belangrijkst.

12. Feestjes waarbij een zwembad of hot tub aanwezig is, zijn het allerleukst
En radje draaien lijkt altijd een goed idee, maar is dat nooit.

13. De waardevolste levenslessen leer je niet in de collegezaal
Ik durf echt te zeggen dat ik zonder mijn vrienden mijn studententijd niet was doorgekomen. Als vriendengroep leer je vallen en opstaan. Ze vieren je successen met je mee en trekken je uit bed als alles gewoon even niet meer tof is. Bovendien zetten ze dingen voor je in perspectief, waardoor je er zelf weer beter naar kunt kijken. Dit betekent niet dat je al je lessen moet gaan skippen, want met alleen levenslessen op persoonlijk vlak kom je er niet.

14. De tijd die je begeleiders nodig hebben om na je afstudeerpresentatie je cijfer te bepalen, zijn de langste minuten van je leven
Onderstaand gesprek heeft daadwerkelijk plaatsgevonden.
Roxanne: Mike, duurde het bij jou ook zo lang?
Andere afstudeerder: Hoe lang staat ze hier al?
Mike: 2 minuten.

15. Geniet
Voor je het weet heb je een huis, een golden retriever en een stationwagen. Aka, een ton aan verantwoordelijkheid. Je studententijd is fantastisch en je kunt nog dingen verpesten zonder dat het extreme gevolgen heeft. Geniet ervan zolang het kan!

    Leave a Reply