Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Mostar Reizen

Stedentrip naar Mostar, Bosnië: een magische stad met een rauw randje

januari 28, 2019

De warme zon verwarmt onze huid terwijl we de eerste stappen zetten in het centrum van de unieke stad. Buiten staan de vrouwen achter hun sapkraampjes of verkopen ze luchtige, witte blouses aan toeristen die geen rekening hebben gehouden met de hoge temperaturen in Mostar, een van de warmste steden van Europa. De deuren van de restaurants staan wagenwijd open en terwijl je door de drukke straten beweegt, vult je neus zich met heerlijke geuren die vanuit de keuken de weg naar buiten hebben gevonden. Al na honderd meter lopen op de lastige, maar kenmerkende ondergrond weet ik het zeker: iedereen moet een keer op stedentrip naar Mostar, Bosnië en Herzegovina.

Mostar is tegenwoordig een stad waar je vrolijk van wordt, maar de belangrijkste stad in de streek Herzegovina kent een bloederige geschiedenis. Geen enkele stad in Bosnië en Herzegovina werd tijdens de Bosnische oorlog en de Kroatisch-Bosniakse oorlog zo vaak gebombardeerd als Mostar. Tijdens de busrit wijst onze gids op kogelgaten in de muren van verschillende gebouwen en panden die nooit meer in ere zijn hersteld. De sporen van de hartverscheurende oorlog, die vooral te zien zijn rondom de Bulevar Revolucije, geven magische stad een rauw randje.

Stedentrip naar Mostar

Het oude centrum van Mostar

Stari Most: Mostar’s stadssymbool en ritueel

In het historische centrum vind je prachtige moskeeën, authentieke winkeltjes en prachtige uitzichten. De blikvanger van Mostar is de welbekende Stari Most, oftewel de vierentwintig meter hoge brug die twee delen van de stad met elkaar verbindt. Het wordt gezien als een van de belangrijkste Islamitische bouwwerken in het land. Het bouwwerk oogt machtig en onverslaanbaar, maar schijn bedriegt helaas: ook de Stari Most was niet opgewassen tegen de  Bosnische oorlog en werd in 1993 totaal verwoest. Enkele jaren later werd het stadssymbool weer herbouwd met zo veel mogelijk originele stenen, die tot dan toe in de rivier lagen. Het eindresultaat is verbluffend en alleen al voor een blik op deze brug zou je een stedentrip naar Mostar moeten boeken.

Het is haast niet te geloven dat iemand dit in zijn hoofd haalt, maar in Mostar wordt er zelfs ieder jaar een wedstrijd van gemaakt: springen van de Stari Most. Het is een eeuwenoude traditie waarmee mannen hun mannelijkheid willen laten zien. Kijk dus niet gek op als je in de stad iemand van de brug ziet springen, want het is hier de orde van de dag. Ook als toerist kun je het leren, maar wij houden het bij het lopen over de brug. Dat is al een flinke uitdaging, want de ondergrond is glad en de ‘balkjes’ op de brug zijn geen overbodige luxe.  Hotspot in Mostar: restaurant Sadrvan national platter

Nationale gerechten voor een prikkie

Na de beklimming van de brug gaan we op aanraden van onze gids eten bij Restaurant Sadrvan, haar favoriet in de stad en de perfecte afsluiter van onze stedentrip naar Mostar. We gaan zitten in de binnentuin, ventilatoren zorgen voor de welkome verkoeling na al die uren in de zon. Over onze bestelling hoeven we ondanks alle fantastische gerechten niet lang na te denken: het wordt de national platter met onder andere dé Bosnische specialiteit cevapi, een soort kebab van twee soorten fijngemaakt rundvlees van de grill. Elke hap verlangen we naar meer van dit lekkers. Ondanks dat de platter goed vult en er na de laatste kruimel brood geen hap meer bij kan, hadden we er nog meer van willen eten. De kosten? 47 euro voor vijf personen. Als we na het geven van een flinke fooi ook nog een handgeschreven kaartje van het personeel krijgen als dank, weet ik het zeker: ik moet nog eens terug. Mijn reishonger in het fantastische Mostar is nog lang niet gestild.

    Leave a Reply