Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Kroatië Reizen

Krka watervallen of Plitvice meren: welke moet je bezoeken?

maart 15, 2019
Krka watervallen of Plitvice meren

Kroatië is een fantastisch vakantieland waar ik nooit op uitgekeken raak. De mensen zijn vriendelijk, het eten is heerlijk en de mooie steden verrassen me iedere keer weer. Een andere aanrader is het bezoeken van een nationaal park. De bekendste zijn de Plitvice meren en de Krka watervallen. Ik bezocht ze allebei, maar soms moet je keuzes maken. Welke moet je dan bezoeken?  Krka watervallen of Plitvice meren? Dat vertel ik je in deze blog.

Ik bezocht beide parken in augustus – oftewel, er waren toen veel toeristen die ook wel zin hadden in een dagje nationaal park. De eerste stop: Plitvice meren. Dit park is echt enorm groot en er zijn verschillende routes die je kunt lopen. Ik ben zelf niet zo’n enorme wandelaar, dus ik koos voor een route van 3-4 uur. Mocht je wel fan zijn van lange hikes: er zijn ook routes van acht uur. Leuk zijn ook de boottochten en de treinritten die bij sommige routes horen.Krka watervallen of Plitvice meren

Plitvice meren

Wat zie je tijdens zo’n rondje Plitvice meren? Watervallen, grotten, verschillende soorten vissen en hier en daar een verdwaalde eend. Het water is, zoals je ziet, ontzettend helder en daardoor wil je er gelijk in springen op een warme dag. Helaas mag je bij de Plivice meren nergens zwemmen.

Om de mooiste dingen te zien, moet je soms een tijdje klimmen of heel wat traptreden op. Zeker in de zomer is dit best een zware klim, dus zorg ervoor dat voldoende eten en drinken meeneemt. Toen ik er was, was het ontzettend druk en moest je een flinke tijd in de rij staan bij de horecagelegenheden in het park. Wees dus slim en zorg dat je een voorraadje bij je hebt. Wat betreft de drukte: het park is helaas geen goed bewaard geheim en zeker de korte routes zijn erg populair. Ga dus zo vroeg mogelijk om hordes toeristen te vermijden.

Krka watervallen of Plitvice merenKrka watervallen

De Krka watervallen zijn een stuk kleiner dan de Plitvice meren en er zijn dan ook minder routes. Ook dit park is drukbezocht. Hier vind je, de naam zegt het hem al, vooral veel mooie watervallen. Ook is er veel groen en zwemmen hier verschillende soorten vissen. De Skradinski buk is ook de mooiste waterval van het park. En…hier mag je zwemmen! Vergeet je zwemkleding dus zeker niet mee te nemen, want het is een hele bijzondere ervaring. Zorg er ook voor dat je waterschoenen bij je hebt. Er liggen veel stenen in het water en dat loopt anders niet fijn.

Ook bij de restaurants bij de Krka watervallen staan vaak lange rijen. Neem dus ook hier je eigen eten en voldoende drinken mee naartoe als je geen zin hebt om een flinke tijd te wachten. Het park is vaak al vroeg geopend, dus zet de wekker en geniet van de mooie uitzichten als het nog rustig is.

Krka watervallen of Plitvice meren

Krka watervallen of Plitvice meren?

Als je de tijd hebt: bezoek ze allebei, want de parken zijn heel verschillend. Moet je kiezen tussen de Krka watervallen of Plitvice meren? Dan hangt het ervan af wat je wensen zijn. Persoonlijk vond ik de Krka watervallen leuker omdat je hier ook kon zwemmen. Zo tof om mee te maken! Ook leek het hier wat minder druk en is het park compacter (en daardoor overzichtelijker). Ben je echter fan van lange wandelingen? Dan raad ik je aan om te kiezen voor de Plitvice meren. Hier kun je echt uren lopen en je verbazen over al dat moois.

Krka watervallen of Plitvice meren, wat is jouw favoriet? 

    Leave a Reply