Instagram

Follow Me!

Kaapverdië

Wat te doen op Sal, Kaapverdië? Deze 6 plekken mag je niet overslaan

januari 14, 2019
Wat te doen op Sal, Kaapverdië

Zijn we weer! Zongebruind en uitgeslapen zelfs. Gisteren kwam ik terug van mijn heerlijke vakantie naar Sal, Kaapverdië en ik ga jullie gelijk wat inside information geven over dit eiland. Twijfel je nog of je moet gaan en  wil je weten wat er te doen is op Sal? In deze blog vertel ik je waar je de mooie plekjes kunt vinden.

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: Sal is in principe geen mooi eiland. Je vindt er vooral kale vlaktes en er is niet bijzonder veel te doen. Wil je naar een groener Kaapverdisch eiland? Kies dan voor Sao Antao of Sao Vincente. Dat gezegd hebbende, ondanks dat er niet heel veel te doen is op Sal, heb ik echt een heerlijke vakantie gehad en zijn er wel degelijk wat eyecatchers. Deze kun je vaak allemaal op één dag bezoeken middels een eilandtour. Veel hotels bieden dit aan.  Wil je liever zelf op pad? Dan is dit wat je moet doen op Sal.

Wat te doen op Sal, Kaapverdië

1. Buracona, het blauwe oog van Sal

Het blauwe oog van Sal is eigenlijk een gat in een rots. Als de zon hier precies goed op staat, zie je prachtig blauw water. Staat de zon echter niet goed, is het gewoon een simpel zwart gat. Toch is Buracona een bezoekje waard, door de prachtige baai. De zee is hier behoorlijk woest en dat levert adembenemende plaatjes op. Bij het blauwe oog zit ook een gezellig café met fijne muziek en een klein souvenirwinkeltje.

Wat te doen op Sal, Kaapverdië

2. Prachtig Palmeira

Als iemand mij zou vragen wat te doen op Sal, zeg ik bezoek Palmeira! Dit is een klein vissersdorpje, waar de meeste toeristen niet komen. Als je er op het goede tijdstip bent, zie je de vissersboten binnenkomen en fileren de locals de vis ter plekke. Dit dorpje kent veel kleurrijke huisjes, waarbij sommigen prachtig versierd zijn met schilderingen. Ook staat er een waterput in het dorpje, waar de inwoners water kopen. Veel Kaapverdische huishoudens hebben namelijk thuis geen wateraansluiting. Heel bijzonder om dit tafereel te zien en een indruk te krijgen van hoe de mensen echt leven op het eiland.Wat te doen op Sal, Kaapverdië

3. Botanische tuin van Sal

Zoals ik al zei, is Sal het kaalste eiland van Kaapverdië. Toch is er één opvallend groene plek op het eiland: de botanische tuin. Een Portugese vrouw haalde groen van de andere Kaapverdische eilanden om de locals een indruk te geven van hoe de andere eilanden eruit zien. Ook bijzonder: vrijwel al het groen voor de resorts op Sal wordt hier gekweekt. Tevens worden bij de botanische tuin ook een aantal dieren opgevangen, waaronder ezels, aapjes, papegaaien en schildpadden.

Wat te doen op Sal, Kaapverdië

4. Drijven in de Salinas

Sal dankt haar naam aan de zouthandel, die zich vooral afspeelde in de Salinas. Dit is een krater waar vroeger heel veel zout gewonnen werd en geëxporteerd naar andere landen.  Tegenwoordig staat de zouthandel op een laag pitje, maar je kunt de Salinas nog steeds bezoeken en er zelfs in zwemmen. Of nouja, zwemmen is niet eens nodig, want door het hoge zoutgehalte blijf je, net als in de Dode Zee, gewoon drijven. Ook als je niet wilt zwemmen is het super gaaf om de Salinas een keer te zien.

Wat te doen op Sal, Kaapverdië

5. Santa Maria, Sal’s meest levendige dorpje

Alle resorts op Sal zijn zo’n beetje rondom Santa Maria gebouwd. Het is dan ook het meest levendige dorpje van het hele eiland. Vooral op de pier gebeurt het allemaal. De beste tijd om Santa Maria te bezoeken is ‘s ochtends tussen 10 en 12 uur. Dan komen de vissers terug en wordt de vis op de pier gefileerd. De vangsten liggen in emmers uitgestald en je kijkt je ogen uit. Toen wij er waren, was een vrouw bezig met het fileren van een enorme tonijn. Zo bijzonder! Bekijk hier trouwens ook het prachtige, witte strand en het heldere zeewater. Niet eerder zag ik zo’n prachtig strand. Verder vind je in het dorpje wat winkeltjes, bars, restaurants en (irritante) Senegaleze straatverkopers. Als je ze negeert en gewoon doorloopt vallen ze je verder niet lastig. Gek genoeg is er rondom de pier geen straatverkoper te bekennen, daar draait echt alles om de vis.

6. Haaien spotten op Sal: Shark Bay

In de categorie try before you die: oog in oog staan met de haaien op Sal bij Shark Bay. Deze baai is het thuishonk van de citroenhaai. De dieren zijn ongevaarlijk voor mensen en eten alleen planten en kleine visjes. Op je waterschoenen ga je het water in en loop je over de rotsachtige ondergrond. Het is even klunen, maar de moeite wordt beloond, want binnen de kortste keren zwemt er een kleine citroenhaai op 2 meter afstand. Heel gaaf! Loop je wat verder het water in, dan zie je de groep volwassen haaien zwemmen op zo’n 10 meter afstand.  Ik heb hier geen foto’s van, omdat ik het niet aandurfde om met mijn telefoon de rotsen te bedwingen haha. Des te meer reden om het zelf te gaan doen! Ook bijzonder: als je naar Shark Bay rijdt, kom je langs een Spaans schip dat in 2008 is aangespoeld op Sal. Het verhaal gaat dat de vuurtorenwachter het schip expres te dicht langs de kust liet varen, zodat het zou crashen met voorraden en al en de lokale bevolking te eten had.

Naast het luieren bij het resort zijn er dus genoeg mogelijkheden om wat te doen op Sal. Ga jij dit eiland zelf ook ontdekken? Bereid je dan goed voor en lees hier de 13 dingen die je voor vertrek echt moet weten.

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.