Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Kaapverdië

Op vakantie naar Sal, Kaapverdië: 13 dingen die je moet weten

januari 15, 2019
Op vakantie naar Sal, Kaapverdië

Zelden kwam ik zo lekker uitgerust terug als van mijn meest recente vakantie naar Sal, Kaapverdië. In mijn vorige blog vertelde ik je al alles over de mooiste plekjes op het eiland. Mocht je nu zelf je biezen willen pakken, zijn er een aantal dingen die voor vertrek heel handig zijn om te weten. Bijvoorbeeld: kan je met euro’s betalen in Kaapverdië? Welke resorts op Sal betalen het beste loon aan hun werknemers? En hoe duur is een taxi op Sal? Ik vertel het je!

 1. Sal is het oudste Kaapverdische eiland en ontstaan door vulkanisch magma. Kaapverdië bestaat uit 10 eilanden, waarvan er 9 bewoond zijn. De hoofdstad Praia ligt op het eiland Santiago. Sal is het minst groene eiland: het regent er gemiddeld maar vijf dagen per jaar. Een vakantie naar Sal is dus perfect als je verzekerd wilt zijn van een flinke hoeveelheid zon. Oja, en de stranden zijn er prachtig, vooral bij het dorpje Santa Maria.
 2. In de zomer is het op Sal niet eens veel warmer dan in de winter, alleen in de wintermaanden is er een aangenaam briesje.
 3. Neem een hoed of pet mee. Vaak verbrand je gezicht als eerste en zo kun je je huid beschermen tegen de zon. Over zonnebrand gesproken, neem genoeg mee, want ter plaatse is dit erg duur. Kaapverdië moet namelijk alles importeren van het vaste land.
 4. Sal is een heerlijk eiland om bij te tanken, eindelijk eens je verstofte boeken uit te lezen en te genieten van het weer en de zee, maar niet om heel veel te doen. Wil je dus een hoop ondernemen, dan raad ik je aan een andere bestemming te kiezen. Wat je ook kunt doen, is meerdere Kaapverdische eilanden bezoeken. Heel leuk om te doen, want de eilanden verschillen onderling enorm qua vegetatie. Wedden dat je je dan zeker niet verveeld?Op vakantie naar Sal, Kaapverdië
 5. All inclusive is een uitkomst op het eiland. Boek zeker een fijn resort, want je gaat er veel tijd doorbrengen. Wij verbleven bij hotel Riu Funana en hebben hier enorm genoten. Alles over dit hotel, inclusieve inside tips, lees je hier.
 6. Alle highlights op Sal kun je in één dag bezoeken. Een eilandtour is hiervoor echt een uitkomst en ontzettend leuk om te doen. TUI organiseert deze tours bij veel resorts. Ook andere aanbieders organiseren deze tour, vaak goedkoper dan TUI. Het verschil is echter dat je bij deze aanbieders achterop een jeep zit, zonder beschutting, en dus de hele dag in de snikhete zon stof loopt te happen. TUI werkt met gesloten en comfortabele bussen met locals achter het stuur. Bij ons was er zelfs een fotograaf mee, die prachtige foto’s heeft gemaakt. Bespaar dus niet op deze excursie, want verder geef je ter plaatse waarschijnlijk weinig geld uit en comfort is heel fijn tijdens de eilandtour. Ik word overigens niet betaald door TUI om dit te zeggen, haha. WaOp vakantie naar Sal, Kaapverdiës het maar zo’n feest!
 7. Dit realiseer je je misschien niet, maar het is stiekem wel lekker dat er weinig te doen is op het eiland. Je kunt namelijk zorgeloos ontspannen zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist.
 8. De hoofdstad van Sal is Espargos. Echter is dit een woonstad en geen winkelstad, het is niet te vergelijken met Santa Maria. Het is wel een bezoekje waard als je wilt zien hoe de locals echt leven. Als je er dan toch bent, prik een vorkje mee bij het lokale restaurant Nortenhah. Hier kun je echt heerlijk eten.
 9. De Kaapverdische bevolking is erg arm. De locals die een baan hebben, werken vaak 6 dagen in de week voor een salaris dat gemiddeld ligt tussen de 150 en 380 euro. Voel je hierdoor niet schuldig om een vakantie naar Sal te boeken, vrijwel alle inwoners van het eiland hebben juist werk (en kunnen daardoor hun hoofd boven water houden) door het toerisme. De Melia resorts betalen het beste salaris aan hun werknemers. Je kunt hier dus rekening mee houden bij je boeking. Ook wordt het erg op prijs gesteld als je wat oude spullen of overgebleven verzorgingsproducten doneert. Dit kan onder andere bij TUI en dan komt het goed terecht.
 10. Kan je met euro’s betalen in Kaapverdië? Op Sal in ieder geval wel! Neem wel kleine briefjes mee, want als je iets koopt in een winkeltje krijg je vaak terug wat de verkoper in het laatje heeft, soms zelfs escudo’s en euro’s door elkaar. Houd er rekening mee dat wanneer je ter plaatse pint, er wel escudo’s uit de automaat komen. Ook kun je maar op weinig plekken pinnen. Ik adviseer je dus om voldoende contant geld te nemen voor je op vakantie naar Sal gaat.
 11. In het dorpje Santa Maria, het meest levendige plekje op het eiland, vind je over het algemeen drie groepen verkopers: Chinezen, Kaapverdianen en Senegalezen. De Chinezen en Kaapverdianen zijn all about the chill, maar de Senegalezen willen maar wat graag hun spullen aan je verkopen. Houd dus rekening met wat irritante Senegaleze straatverkopers. Als je ze gewoon negeert en doorloopt vallen ze je verder niet lastig. Opvallend: rondom de pier draait alles om de vis en zijn er geen straatverkopers.
 12. Hoe duur is een taxi op Sal? Meestal kost een ritje van je resort naar Santa Maria zo’n drie euro, ongeacht het aantal passagiers.
 13. De schildpadden op Sal leggen tussen juni en november hun ei. 60 dagen later worden de schildpadjes geboren. Mocht je deze dieren dus willen zien, moet je uiterlijk half december gaan. Bij ons was het laatste nestje op 13 december uitgekomen.

Ga je op vakantie naar Sal, Kaapverdië? Neem lekker wat boeken en je bikini of zwembroek mee en geniet! Het is er heerlijk en je gaat zongebruind en uitgerust naar huis.

  Leave a Reply