Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

featured Flying solo

Flying solo #9: alleen op reis gaan, waarom zou je dat doen?

oktober 9, 2019
Waarom alleen op reis

Reizen. Het is een van mijn favoriete onderwerpen om over te praten. Als we elkaar nog niet zo lang kennen, is de kans dan ook groot dat ik je vraag naar jouw favoriete bestemmingen én of je wel eens zonder bekenden in het vliegtuig bent gestapt. Zelf vind ik het namelijk heerlijk om zelf op pad te gaan. Twijfel je nog of soloreizen iets voor je is? Ik vertel je graag waarom ik het zo fijn vind.

1. Voor iedereen tijd, geld en zin heeft ben je 100

Misschien wel de belangrijkste reden dat ik soloreis: omdat ik gewoon zin, tijd en geld heb om te gaan. Vaak hebben anderen dat niet: de vakantiedagen zijn op, er is net een rekening op de mat geploft of het blijft maar duren voor er eindelijk eens geboekt wordt. Het is zonde om je hierdoor tegen te laten houden, want voor je het weet loop je met een rollator en heb je de wereld niet gezien omdat vrienden en familie niet mee wilden of konden. Boek die reis in je eentje voor je er spijt van krijgt. Geen zin om helemaal alleen te gaan? Groepsreizen zijn echt een fantastische oplossing. Dit doe ik eigenlijk elke zomer. Meer daarover kun je hier lezen.

2. Je gaat en staat waar je zelf wilt

Ik hou van onbekende bestemmingen en vind het heerlijk om eens iets anders te doen dan Berlijn of Barcelona. Het probleem is dat niet iedereen zin heeft om naar Polen of Albanië (nog niet geweest, maar het staat op mijn wishlist!) te gaan. Als je alleen op reis gaat bepaal je lekker zelf waar je heengaat. Wil je de hele dag aan het strand liggen? Meedoen aan een georganiseerde kroegentocht? Urenlang shoppen of 36 ijssalons uittesten? Niemand die je tegenhoudt. En die vrienden? Die maak je daar wel.

3. Je leert jezelf kennen

Ik denk dat iedereen die al eens alleen op reis is geweest dit kan beamen: pas als je echt alleen bent in een vreemd land, leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waar je goed en minder goed in bent, waar je blij en minder blij van wordt en ga zo maar door. Bij mij zorgt alleen reizen ook altijd voor ruimte in mijn hoofd: bij thuiskomst weet ik beter wat ik wil en kan ik weer fris aan de gang. Puur omdat ik me alleen maar op mezelf hoef te richten en geen rekening hoef te houden met anderen.

4. Let it grow

Doordat je volledig op jezelf bent aangewezen, word je zelfstandig en kun je ook in Nederland beter dealen met stressvolle situaties. Nooit zal ik die keer vergeten dat mijn pinpas dienst weigerde bij de metro in Milaan, terwijl ik acht kilometer verwijderd was van mijn hotel, meer behoefte had aan water dan een vis in de woestijn en even heel Italië verschrikkelijk vond. Uiteindelijk vond ik juist door deze ellende de leukste bistro van de hele stad, waar ik niet alleen geweldig at, maar ook fantastische gesprekken voerde met de eigenaar van de zaak. Daarna had ik weer de energie om naar de volgende metrohalte te lopen, waar mijn pas het gelukkig wel deed. Kortom: je leert hoe je het beste maakt van situaties en dat is een belangrijke les voor thuis. Klinkt simpel, maar het is heel wat waard!

Meer lezen over alleen reizen? Op mijn blog vind je hier meerdere artikelen over dit onderwerp.

  • Reply
    Suzanne
    oktober 12, 2019 at 5:58 am

    Het trekt mij op een of andere manier ook om alleen op reis te gaan, maar van de andere kant vind ik het ook super eng!

Leave a Reply