Instagram

Follow Me!

Flying solo

Flying solo #7: tips voor een lange busreis

december 16, 2018
Lange busreis tips

In de vorige twee Flying solo blogs heb ik het gehad over vliegen naar je bestemming, maar natuurlijk zijn er nog meer opties. Zelf reis ik namelijk al jaren met de bus naar landen als Kroatië en Slovenië. Veel mensen vinden het niks, maar busreizen hebben veel voordelen ten opzichte van vliegen. Je hoeft geen uren aanwezig te zijn op de luchthaven, kan meer bagage meenemen zonder je scheel te betalen, het is goedkoper en vliegangst is niet van toepassing #winnen. Het grote nadeel? Je bent langer onderweg. Met deze tips overleef je een lange busreis.

1. Outfit

Ga alsjeblieft niet als Doutzen Kroes in de bus zitten. Dat mag allemaal op vakantie, maar onderweg is een comfortabele outfit echt essentieel. Trek als het even kan een losse broek of lange rok aan met een niet te strak shirt en slippers. Waarom slippers? Je voeten willen nog wel eens opzwellen tijdens een lange rit en dan zitten dichte schoenen dus voor geen meter. Trek ook geen korte broek of jurkje aan, want dan gaan je benen schuren op de stoel. Wel doen: een vestje meenemen. Kan makkelijk aan en uit als je het koud of juist warm krijgt.

2. De juiste handbagage

Alles, maar dan ook alles, staat of valt met de juiste handbagage. Hier een klein lijstje met essentials:

 • Reis(kussen). Het is een verademing als je je hoofd even op iets zachts kunt leggen. Meenemen die hap.
 • Oordoppen of oortjes voor muziek. Doe het jezelf alsjeblieft niet aan om zonder je geluidswerende vrinden de bus te betreden. Het is namelijk ook een populair vervoersmiddel onder luidruchtige groepen tieners die cocktails gaan hakken in Blanes.
 •  Voldoende (gezond) eten. Drinken kun je bij veel tankstations halen, fatsoenlijk eten niet. Ik vermijd tankstationvoer nog meer dan vliegtuigen. Mijn advies: neem een bak fruit mee in een koeltas met koelelementen en zo veel mogelijk maaltijden die je onderweg gaat nuttigen. Scheelt je ook nog eens geld.
 • Toiletspullen. Met name haarborstel, tandenborstel en tandpasta. Het is fijn als je jezelf tussendoor even op kunt frissen.
 • Powerbank. Een powerbank is de beste uitvinding ever. Lege telefoon is naar, dus bereid je voor.
 • Sjaaltje. Voor als de buschauffeur de airco op standje vrieskist heeft staan.

3. This seat is taken

Eis als het even kan de beste stoel op, daar heb je de hele busreis profijt van. Kom dus op tijd en claim een topplek. Dat houdt in: niet op de achterbank (tenzij ‘ie leeg blijft, dan heb je veel ruimte), niet te dicht bij de wc (gaat stinken), bij het gangpad als je lange benen hebt en anders bij het raam. Kan je naast van het uitzicht genieten ook lekker je kussen tegenaan leggen.

4. All about the money

Net zo belangrijk als bovenstaande essentials: muntgeld. Je kan nog niet bij elk toilet pinnen (zeker niet in het buitenland) en anders sta je daar met je hoge nood. Vooral 50 cent en 20 cent zijn een musthave. Opsparen dus.

5. Pauzes

De chauffeur moet regelmatig pauzeren tijdens een lange busreis. Ga zelf tijdens de stops ook altijd even de bus uit, tenzij je natuurlijk (bijna) ligt te slapen. Je voelt je echt een stuk beter als je even je benen hebt gestrekt, zelfs als je er eigenlijk geen zin in hebt.

6. Vermaak

Een lange busreis voelt nog langer aan als je je de pestpleuris verveeld. Voorkom dat en neem genoeg mee om jezelf mee te vermaken. Hiermee ben je wel wat uurtjes zoet:

 • Puzzelboekjes;
 • Films en series op je telefoon of tablet;
 • Boeken en tijdschriften;
 • Notitieblokje om te tekenen of schrijven;
 • Leuke (spelletjes)apps;
 • Duolingo. Met deze app kun je een nieuwe taal leren. Heel leuk en je hebt er ook nog eens wat aan. Nog gratis ook!

Wat zijn jouw beste tips voor een lange busreis? Let me know!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.