Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Flying solo Personal

Flying solo #4: Je soloreis plannen

augustus 8, 2018

Een soloreis plannen gaat iets anders in zijn werk dan een vakantie met vrienden of familie. Je moet met andere zaken rekening houden. Gelukkig heb je bij het plannen van je reis wel de ultieme vrijheid om te doen en laten wat jij wil. Het gevaar hiervan is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaag geef ik je wat praktische tips voor je trip for one.

1. Je hoeft niet meteen een half jaar naar Australië

Kan leuk zijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb bijvoorbeeld niets met backpacken en deed een backpackvakantie met een koffer (ja, echt, ging prima). Toch heerst de opvatting dat een soloreis meteen lang en ver moet zijn. Maar waarom? Korte tripjes zijn net zo leuk en veel fijner als eerste kennismaking. Zo kom je erachter of alleen op reis gaan echt iets voor je is. Natuurlijk heb je dan wel minder tijd om te settelen en is het sociale aspect van veel mensen leren kennen minder aan de orde, maar ik kan je een korte reis van harte aanbevelen.

2. Ga voor een fatsoenlijk hotel

Of hostel. Maar geen shady bed & breakfast in een ongure buurt. Dat wil je gewoon niet als je alleen gaat reizen, want dan voel je je onveilig. In Cambridge overnachtte ik in een geweldige college, want de studenten waren in de zomer pleiten. Kostte een prikkie, terwijl ik zo het centrum in kon rollen. In Milaan had ik een superluxe hotel met zwembad, sauna en stoombad. Heerlijk. Overdag ontdekte ik de stad en in de avonduren kwam ik helemaal tot rust door alle geweldige faciliteiten. De prijs viel heel erg mee en ik heb zelden zo genoten van een vakantie. Dit is echt mijn belangrijkste tip. Je brengt waarschijnlijk wat meer tijd in je slaapvertrek door dan wanneer je samen reist, dus investeer hier echt in.

3. Check hoe je op plaats van bestemming komt

Het is logisch dat je je vlieg/bus/treinreis plant, maar heb je ook gekeken hoe je vanaf die locatie op plaats van bestemming komt? Vaak is het gunstig om dit thuis vast uit te zoeken. Is er bijvoorbeeld een goede metro- of treinverbinding of is er een beter alternatief? Toen ik mijn reis naar Cambridge uitstippelde, ontdekte ik dat er een supergoedkope en snelle busservice was vanaf luchthaven Luton. Als ik dat niet van tevoren had gecheckt, had ik waarschijnlijk een dure en lange treinreis gemaakt.

4. Koop powerbanks

Meervoud ja. Als je samen weg bent, is het niet zo’n ramp om een lege telefoon te hebben. Op soloreis wil je dit niet. Zo zit je nooit te stressen om een lege batterij en kan je altijd iemand bereiken als er wat gebeurd. Bovendien is Google Maps slechts een klik van je verwijderd. Als je net zo goed bent in verdwalen als ik, is dat echt een must. Mijn advies? Koop minimaal 2 goede powerbanks. Dan heb je altijd een volle terwijl de andere aan de oplader ligt.

5. Muntgeld. Altijd. Overal.

Zorg dat je altijd muntgeld hebt. Metrostations in het buitenland hebben soms nog wel eens een hekel aan Nederlandse bankpassen (found it out the hard way). Het gevolg is dan dat je een pokke end moet lopen. Dus zorg altijd dat je wat muntjes op zak hebt, gewoon voor de zekerheid.

6. Back-up hotspots

Thuis zoek ik altijd wat hotspots op, ik noem ze graag ‘back-up hotspots’. Ik hou ervan om door de straatjes te dwalen en spontaan leuke restaurantjes te ontdekken. Soms zit je echter op een plek waar je geen fijne plek kunt vinden om te eten. Dan is het een kwestie van je lijstje erbij pakken, Google Maps aanslingeren en daarheen lopen. Dit heeft mij heel veel geholpen en flink wat frustraties gescheeld.

Flying Solo is de blogreeks over soloreizen. Heb je vragen over in je eentje op reis gaan? Laat gerust een reactie achter of stuur mij een berichtje via Instagram. Ik beantwoord je vragen graag.

    Leave a Reply