Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

featured Festivals

Freshtival 2019: jeugdsentiment, ‘vieze dingen’ en zomerse vibes

juni 10, 2019
Freshtival

Mijn voeten hebben een eigen hartslag, mijn benen zijn verzuurd en het is een wonder dat mijn enkels ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. Wat je daarvoor terugkrijgt? Twee dagen dansen, genieten en drankjes doen op het leukste en kleurrijkste festival van de regio. Dit was Freshtival 2019.

Het is zaterdagmiddag en het drupt. Als ik ergens geen zin in heb, is het regen. Dat lijken de weergoden zich ook te realiseren: langzaam maar zeker breken de zonnestralen door de wolken en kan het feest beginnen. Eerste halte: de Mainstage. We pakken nog een klein stukje mee van Kraantje Pappie, die ik door zijn veelvuldige gevraag om applaus meteen omdoop tot Kraantje Klappie. Het is zeker gezellig, maar Kraan hoort eigenlijk in De Grolsch. Op die locatie komt zijn feestje een stuk beter tot zijn recht.

Nog iemand die is overgestapt van De Grolsch naar de Mainstage is DJ La Fuente. Hij start om 17:15 met zijn set en had niet om een beter tijdstip geprogrammeerd kunnen worden. Zijn zomerse muziek past helemaal bij Freshtival en maakt iedereen vrolijk. Dat merk je direct, want steeds meer mensen verzamelen zich voor het podium om te dansen.

Gesneuvelde enkels

Halverwege de set van Fuente is het tijd om te verplaatsen. Even snel iets eten (een hamburger met een bijzonder slechte prijs/kwaliteitsverhouding) en dan door naar Snollebollekes. Mijn vriendengroep heeft een ontzettende uiteenlopende muzieksmaak en verdeelt zich daarom gedurende de dag, maar iedereen gaat mee naar het optreden van de feesthitmachine. Rob Kemps heeft energie voor tien en dat werkt aanstekelijk. Niemand staat stil, er wordt meegezongen en gezwaaid. Hoogtepunt is natuurlijk het welbekende Links, Rechts. Hoe hij het iedere keer voor elkaar krijgt, geen idee, maar de hele meute bewoog tegelijk van links naar rechts. Natuurlijk ging dat er hartstikke lomp aan toe en ik weet zeker dat er hier flink wat enkels gekneusd zijn. Wat. Een. Feest.

Freshtival

Terug naar onze vrinden van de Main. Het podium wordt hier omgebouwd voor Ronnie Flex & Deuxperience. Vocaal is het prima, maar het wordt ondanks de vele hits van Ronnie geen meezingfestijn. Ik kon er de vinger niet op leggen, maar het sloeg om de een of andere reden niet helemaal. Ramp? Helemaal niet, met een drankje in de hand is het namelijk prima vertoeven hier.

Nadat ik dreigde mezelf te verzuipen in Het Rutbeek als we nog langer bij Darkraver zouden staan – volgens mijn vrienden was het fantastisch, volgens mij was het gewoon vreselijke herrie – is het tijd voor de afsluiters van de avond. Als eerste is het de beurt aan Fedde Le Grand en vooral het einde van zijn set is ontzettend fijn en dansbaar. Ook tof: de lichtshow. Kosten noch moeite zijn bespaard en dat merk je aan alles.

Fantastische afsluiter

Nog beter dan Fedde: Nicky Romero. Hij verzorgt zaterdag het slotakkoord en dat doet hij ook met verve. Tijdens zijn hele set is het gezellig en hangt er een goede sfeer. Een van de hoogtepunten is zijn remix van Avicii’s SOS. Iedereen zingt mee. Zo hard dat het lijkt alsof ze willen dat de overleden DJ het hoort. Ook top: Rise en zijn zijn afsluiter: Don’t you worry child. Een nummer dat iedereen kent en alom geliefd is. Daardoor slaat het ontzettend goed aan en ga je voldaan naar huis. Zaterdag voelde vorig jaar nog als een heel lang voorprogramma voor de zondag, maar de organisatie heeft absoluut stappen gemaakt en is op weg naar een volwaardige weekender.

Freshtival

Barre wandeltocht

Zondag is toch nog altijd dé Freshtivaldag. Daardoor is het een stuk drukker en dat heeft blijkbaar gevolgen gehad voor de pendelbus. Waar we zaterdag keurig voor de deur werden gedropt en opgehaald, volgde zondag een helse wandeltocht na het uitstappen. Een half uur hobbelen over een zandpad schept wel een band met de andere festivalgangers, maar het voelde toch echt als een gedwongen deelname aan een avondvierdaagse en ik ben geen atleet. Verder gaat alles verassend soepel: binnen een kwartier sta je op het festivalterrein, er staan nauwelijks rijen voor de muntverkoop en ook je eten heb je binnen vijf minuten al. Dat is als organisatie echt wel iets om trots op te zijn.

Zingende beveiliger

Door de onvoorziene marathon slaan we Curbi even over en gaan we direct naar Suzan & Freek. De microfoon stond aan het begin nog even uit en het geluid was door een storende microfoon niet altijd goed, maar dat waren smetjes op een geweldig optreden. De akoestische covers werken ontzettend goed op een festival en het publiek heeft het duidelijk naar de zin. Ook de beveiliger geniet stiekem van de loepzuivere stem van Suzan: zelfs hij zingt de nummers zachtjes mee. We blijven iets langer hangen dan gepland, puur omdat het zo goed is. Niet door een uitbundige act of een uitgedachte lichtshow, maar juist door de muziek voor zichzelf te laten spreken.Freshtival

Temptation Island in festivalvorm

Fout? Ja. Heb ik hier een week naar uitgekeken? Ook ja. Vorig jaar was het optreden van Freddy Moreira een van mijn hoogtepunten van Freshtival en dus gaan we dit jaar weer naar De Rebellenclub voor zijn show. In deze tent voel je je weer even zestien en het is dan ook niet gek dat Freddy opent met een nummer dat luistert naar de naam ‘Vieze dingen’. Het is een voorbode voor de rest: er worden billenshakewedstrijden gedaan op het podium, bij iedere track moet je wel een keer omlaag en Freddy deelt zijn fles Grey Goose graag met het publiek. Het is hier net Temptation Island – maar dan in festivalvorm. Fout, maar oh zo leuk.

Not so fashionably late hitmachine

Het paradepaardje van Freshtival is dit jaar Jason Derulo. De aftelklok wordt een keer of drie verzet voordat de Amerikaanse hitmachine eindelijk komt opdagen. Het geluid is niet super, net als bij Sean Paul vorig jaar, en daardoor gaan er toch gedurende het optreden aardig wat mensen weg. Het was zeker niet het beste optreden voor de dag, maar wel ontzettend gezellig. Dat komt natuurlijk ook door de bekendheid van zijn nummers. Vooral Wiggle Wiggle en Tip Toe konden rekenen op veel bijval.

Goed. Daarna ging het dus even mis. Misschien kwam het door Jorike’s wodka, misschien door de gezellige sfeer, maar om de een of andere reden belanden we bij de hardstylestage en wil ik niet al na vijf minuten weg. Mike, doorgewinterde hardstylefan, kan zijn geluk niet op ‘Dat ik dit nog mag meemaken’. Tot mijn eigen verbazing houd ik het ook echt een uur vol. Dat heb ik geweten, want op het moment van schrijven zijn mijn benen verzuurd: hakken is topsport mensen, echt.

Freshtival

Ch!pz is de reden van ons vertrek. We zijn duidelijk niet de enige 90’s kids die onze jeugd willen herleven: er kan bijna niemand meer bij in de tent en ze hadden eigenlijk makkelijk op de Mainstage kunnen staan. Alle oude meezingers worden uit de kast gehaald: Ch!pz in black, Cowboy en 1001 Arabian Nights doen het beter dan alle hits van Jason Derulo bij elkaar. De sfeer is opperbest en de groep is vocaal ook gewoon prima. Niet verwacht, maar een mooie meevaller en ook echt een hoogtepunt van Freshtival Weekend.

Stampen op Arcade

Ging even mis part #2. We blijven na Ch!pz staan bij Mental Theo. Geen idee waarom, want het is wederom niet echt mijn muziek, maar ik wil niet weg. Theo weet namelijk hoe je een feestje maakt en op de een of andere manier kan ik dat gestamp vandaag prima hendelen. Wat echt is blijven hangen, is de harstyleremix van Arcade. Volgens mij stond er niemand in die hele toko meer stil en de lyrics werden ook luidkeels meegeblert. Fantastisch.

Daarna is het einde van Freshtival helaas alweer in zicht. We pakken de toffe vuurwerkshow nog even mee en beginnen dan weer aan onze barre kruistocht in spijkerbroek naar de bus. Op de terugweg en met bonkende voeten lijkt het nog veel verder dan vanmiddag. Er wordt gevloekt, er wordt getierd, maar er wordt ook nagenoten van een geweldig weekend Freshtival. De muziek was heerlijk, de sfeer nog veel beter en mijn loempia’s van zondag waren zelfs enigszins betaalbaar. Een ding weet ik al zeker: wat er ook gebeurt, volgend jaar ga ik weer.

    Leave a Reply