Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Enschede

WijnSpijs wandeling Enschede: verrassende smaken & heerlijke wijnen

november 6, 2018
WijnSpijs wandeling Enschede

Als je een WijnSpijs wandeling gaat doen, weet je gewoon dat je een leuke dag hebt. Gelukkig mocht ik zondag weer meelopen met een editie in Enschede. Op het programma stonden zeven restaurants, die allemaal indruk probeerden te maken met hun gerechten en bijpassende wijnen. De lekkerste? Dat was voor mij een hele onverwachtse…

WijnSpijs wandeling Enschede

Verso & Fellini

Verso

Via de WijnSpijs app, die overigens superfijn werkt, check ik snel onze route. We beginnen de dag bij het Italiaanse restaurant Verso. Ik kende Verso nog niet, het is ook het enige deelnemende restaurant dat buiten het centrum ligt. Leuk om zo kennis te maken met iets nieuws! De inrichting is prachtig, met hele grote, gevulde wijnrekken. Eenmaal aan tafel krijgen we water (fijn!) en een glas Bianco Umbria. Een lichte witte wijn, die goed past bij de kabeljauw. Normaal serveren ze daar kool bij, maar omdat ik daar intolerant voor ben, krijg ik wortel en asperges. Mooi dat ze daadwerkelijk een variatie maken in plaats van alleen iets weg te laten. Zo zie je meteen dat een WijnSpijs wandeling ook heel leuk is als je niet alles mag eten. Het geheel had wel iets meer smaak mogen hebben, maar het was een prima start.

Fellini

Dan is de beurt aan Fellini. Ik heb er niet zulke hoge verwachtingen van, omdat ik hun gerecht tijdens de Proef Eet tegen vond vallen. We worden begroet door de supervrolijke ober, die ook nog even een praatje komt maken. Daarna worden onze glazen volgeschonken met een chardonnay luisterend naar de naam Gufo. Een heerlijk en fris wit wijntje met genoeg smaak. Het bijpassende gerecht is een op de huid gebakken zeebaard met een mousseline van Italiaanse kruiden en een lauwwarme anti-boise en olijven. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een heerlijk gerecht was. De vis was perfect gebakken, de mousseline goed op smaak en de olijven at ik nog niet eerder zo lekker. Fellini heeft mij heel positief verrast tijdens deze WijnSpijs wandeling.

WijnSpijs wandeling Enschede

Bruut & Beiaard’s Bistro

Bistro & Wijnbar Bruut

Ik keek vooraf al enorm uit naar het feit dat we vandaag ook naar Bistro & Wijnbar Bruut zouden gaan. Want wat een gaaf restaurant is dit. De sfeer, de graffitiwall, de stoelen, de bank (in dezelfde kleur als bij ons nieuwe huis, dan heb je als restaurant echt smaak!), alles klopte. Het is haast te mooi voor een stad als Enschede. Tel daar de onwijs aardige bediening bij op en je komt als restaurant ver.

Goed, ik dwaal af, terug naar het eten en drinken. Bij Bruut krijgen we een Rebellia. Een wit wijntje gerijpt op eikenhout. Normaal ben ik niet zo van de wijnen met houtnoten, maar deze smaakt erg goed en is niet te zwaar. Bruut kiest ook voor vis en serveert een sliptong met een botersausje, een stukje gerookte paling en…bietenijs! Een verrassend lekkere combi, die misschien niet voor iedereen even toegankelijk is, maar waar mijn vriend en ik heel blij van worden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de presentatie, want die was echt top.

Beiaard’s Bistro

Na twee toppers gaan we naar Beiaard’s Bistro. Hier krijgen we zachte, maar kruidige merlot uit Chili. Lekker, na al die witte wijntjes had ik ook wel zin in een rode wijn. Ik gok dan ook dat we vlees krijgen en dat heb ik bij het rechte eind. Het wordt een van de gerechten van hun nieuwe wildkaart: een terrine van wild zwijn. De smaak is goed, maar Beiaard’s Bistro kan Fellini en Bruut niet overtreffen met dit gerecht.

WijnSpijs wandeling Enschede

Big Belly’s & Kosie

Big Belly’s

We rollen door naar de (bijna) buren: Big Belly’s. Bij de BierSpijs Wandeling serveerde dit Ierse restaurant al heerlijke pulled pork-bitterballen, dus we waren heel benieuwd waar deze keer de keuze op zou vallen. Vooral ook omdat we bij Big Belly’s denken aan bier en niet aan wijn. We krijgen een rode wijn, een Argentijnse malbec van La Linda om precies te zijn. Wat een onwijs lekker wijntje is dit. Het is Stan’s favoriet van de dag. Het gerecht is een sukade in rode wijn met thijm, jasmijn en aardappelpuree van zoete en gewone aardappel. Ik vind het leuk dat Big Belly’s echt bij zichzelf is gebleven, want dit is een typisch gerecht voor hen. Het vlees is lekker mals en goed op smaak en ook de aardappelpuree zou ik elke dag wel willen eten. Top!

Kosie

Nog een restaurant waar ik nog nooit geweest was: Kosie. Hier hebben ze alle tafels aan elkaar geschoven in verband met de ruimte. Niet echt ideaal, want je zit gewoon niet echt relaxed zo dicht op de buren. Ze schenken ons een Duitse weisburgunder. Ik hou zelf niet zo van droge wijn, maar denk dat liefhebbers deze wel lekker vinden. Het gerecht is zalm of polenta. Ik ga voor de polenta, want zalm is niet mijn ding (sorry Iris en Elke). De bediening noemt het een licht gerecht, maar ik vind hem best zwaar vallen om eerlijk te zijn.

WijnSpijs wandeling Enschede

Yuzu

Yuzu

De laatste stop is het Aziatische restaurant Yuzu. Het interieur is hier prachtig, met veel groen en een soort gouden kooi als eyecatcher. Het ademt luxe en daar hou ik stiekem wel van. We krijgen een fruitige rosé uit Zuid-Frankrijk: een Domaine la Colombette. Dit is mijn favoriete wijn van de dag, want ik ben gek op fruitige wijnen. Bijpassend krijgen we twee maki’s: een met zalm en krab en een met tonijn en avocado. De vistopping doneer ik aan mijn vriend, maar ook zonder de zalm en tonijn smaken de maki’s heerlijk. On the side serveren ze een kipsalade met een dressing waar ik echt het recept van wil. Ik heb me al voorgenomen om vaker bij Yuzu te eten en dan het liefst in die gave gouden kooi.

And the winner is…

…Fellini! Dat was een hele lastige. Bij de BierSpijs wandeling stak Eetcafé CP er wel echt met kop en schouders bovenuit, maar tijdens de WijnSpijs wandeling hebben we zoveel lekkers geproefd dat we eigenlijk niet konden kiezen tussen Fellini, Bruut, Big Belly’s en Yuzu. Het lag dan ook enorm dichtbij elkaar, maar de zeebaars van Fellini was echt een topper, ook door de olijven en mousseline. Maar bij allevier deze restaurants gaan we graag vaker eten.

Ook zo enthousiast geworden over het concept van WijnSpijs?  Op 21 februari organiseren ze een surprise dinner in Enschede! Hierbij ga je genieten van een 3-gangen verrassingsmenu met bijpassende wijn, bij drie restaurants. Kijk voor meer informatie en kaartjes op het Facebook-event

    Leave a Reply