Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Bratislava featured Reizen

Bratislava, de verregende parel van het oostblok

juni 1, 2019
Vakantie Bratislava

De druppels kletteren op de ongelijke stenen in de sprookjesachtige straten van Bratislava. We hebben net uit pure noodzaak twee paraplu’s gekocht. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn dramatisch: regen, regen en nog meer regen. Puur op de gok – niet mijn stijl, ik check liever vooraf de reviews – stappen we een cafeetje binnen. We hebben behoefte aan een dak boven ons hoofd en bier dat net zo koud is als de wind.

Ondanks de huilende hemel is Bratislava een fijne plek. Bij iedere straathoek haal ik mijn telefoon uit mijn zak om een foto te maken van de kleurrijke huizen en statige kerken. Nooit eerder was het zo makkelijk om een hoofdstad mooi vast te leggen op beeld. De winkels zijn bijna allemaal weggestopt in grote shopping malls, waardoor er geen grote, gele M’s zijn die het straatbeeld ontsieren. Wat rest zijn kleine cafeetjes, lokale restaurants en pubs die je naar binnen proberen te lokken met lage bierprijzen.

Bekende restaurantketens lijken de Slowaakse hoofdstad nog niet te hebben ontdekt. Net als de toeristen, die zich liever voor een enorm bedrag laten rondrijden in koetsen in Wenen. De stad ligt een uur verwijderd van Bratislava, maar de verschillen konden haast niet groter zijn. Wenen is groots, druk en netjes. Je betaalt er zes euro voor een simpele kop koffie en op de Stephansdom prijkt een reclame van Samsung die de kerk nog meer ontsiert dan een steenpuist het gezicht van Doutzen Kroes.

De verschillen tussen Wenen en Bratislava konden niet groter zijn

Bratislava doet niet aan steenpuisten, gelijke straten of grote doorgangen. Iedere weg die je inslaat, brengt je naar een andere, schilderachtige plek. Bij het kasteel op de heuvel – dé toeristische trekpleister – staat een klein groepje Aziatische toeristen met een selfiestick. Ze kunnen er rustig vijftig selfies maken zonder te vloeken dat een voorbijganger hun foto verpest.

Op onze laatste dag hebben de grijze wolken de stad eindelijk verlaten. Onze paraplu’s en jassen zijn niet langer nodig. De heldere hemel licht Bratislava op. De locals laten zich weer zien, opgelucht dat hun thuishaven verlost is van al die kletterende druppels.

Voor mij is Bratislava nog steeds dezelfde: een onontdekte parel, ingesloten tussen al die grote, overlopen metropolen. En stiekem? Stiekem is ze nog mooier in de regen.

    Leave a Reply