Report: culinair genieten bij Proef Eet in Enschede

Proef eet enschede

De Proef Eet is al jaren hét culinaire spektakel in Enschede. Veel lokale restaurants staan met hun kraampje in de binnenstad en laten zich van hun beste kant zien. Natuurlijk sla ik als echte Enschedese foodie geen enkele editie over. Samen met mijn vriend proefde ik zo ongeveer alles wat Enschede te bieden heeft op de Proef Eet. Dit waren onze tops en flops.

Proef eet enschede

Carlina’s

Onze eerste stop: Carlina’s. Ik ben gek op gamba’s en weet nog dat ik die van Carlina’s vorig jaar het lekkerste vond. Voor 3 Duyten krijg je gamba’s in knoflookolie met paprika en ui. Een lekker gerecht om mee te beginnen. Ook superleuk: de grote pannen waarin de dames de gerechten voor je neus bereiden.

Proef eet enschede

Yuzu

Na vis is het tijd voor vlees. Bij het Aziatische restaurant Yuzu halen we voor 3 Duyten de yakitori, oftewel kipspiesjes met teryakisaus. Heel erg lekker. De kip is goed op smaak en lekker sappig. Ook de teryakisaus is heerlijk. Mijn vriend vind deze yakitori zelfs beter dan die van ons vaste sushirestaurant Blue Sakura. Wij snappen wel dat Yuzu de Bronzen Duyt heeft gewonnen.

Proef eet enschede

Paddy’s

Ronde 3. We kiezen voor Paddy’s en halen de ossenhaaspuntjes met ketjapsaus voor 3 Duyten. Paddy’s heeft zonder twijfel de ruimste en mooiste stand op de Proef Eet, inclusief chille bank. Naast de bank valt ook het gerecht in de smaak. Het vlees is lekker mals en heerlijk in combinatie met de ketjapsaus. Dit was de favoriet van mijn vriend.

Proef eet enschede

Big Belly’s

We blijven nog even bij het rode vlees. Voor 3 Duyten halen we bij het Ierse restaurant Big Belly’s de langzaam in hooi gegaarde runderlende met bieslook/knoflook puree en Belly jus. Het smaakt goed, vooral de bieslook/knoflookpuree is heel lekker. Dit gerecht was dan ook terecht heel populair: toen we terugkwamen bij Big Belly’s, was de runderlende helemaal uitverkocht.

Proef eet enschede

NOVI

Natuurlijk mogen we ook op de Proef Eet NOVI niet overslaan. Stan en ik hadden onze eerste date hier, dus dit is stiekem wel een beetje onze toko. Onze keus valt op de Porchetta: een varkensrollade met mozzarella, paddenstoelen, rozemarijn en knoflook voor 4 Duyten. Duurder dan de andere gerechten, maar je krijgt dan ook echt een groot stuk vlees. Dit was een van mijn favorieten. De rozemarijn was zo lekker bij de varkensrollade en ook de presentatie is, zoals we van NOVI gewend zijn, dik in orde.

Imli (Twentsche Foodhal)

Tijd voor de Twentsche Foodhal. We doen eens iets anders dan normaal en kiezen voor het Indiase gerecht van Imli. De krokant gefrituurde kip en bloemkoolroosjes gemarineerd met een speciaal Indiaas gekruid beslag, omhuld met een dun laagje van fijngesneden knoflook en zoetzure saus kost ons 3 Duyten. De bloemkool heb ik zelf niet geproefd, want daar ben ik allergisch voor, maar dit was mijn minst favoriete gerecht. De kip was echt droog, jammer. Ik at bij Stoer Voer ook iets van Imli en dat vond ik veel lekkerder. Niet voor herhaling vatbaar.

Proef eet enschede

Mazza

Na  het mindere gerecht van Imli volgt een topper: de Mazza mix van het Libanese restaurant Mazza. Dit gerecht bestaat uit 4 verschillende soorten mazza’s met Libanees brood. Vooral de frisse dip en de olijven zijn heerlijk. Ik had het liefst de dipjes die we over hadden meegenomen in een bakje naar huis. De plannen om hier eens uit eten te gaan liggen er al.

Proef eet enschede

De Basis

Ook de buren van Mazza, de Basis, hebben iets lekkers op het menu staan voor 3 Duyten: de biefstuk met groentes, afgeblust met kalfjus en oestersaus. Een lekker stukje vlees, goed gebakken, met een smaakvolle saus. Ook het grofgemalen zout vind ik hier heel lekker bij.

Proef eet enschede

Big Belly’s #2

Ik verklapte het al, maar we gingen dus nog een keertje naar Big Belly’s. Voor de Irish stew, een stoofpotje met groenten en lamsvlees. Kostte slechts 2 Duyten en je krijgt er ook een lekker stukje bruin brood bij. Het stoofpotje is goed op smaak en als je je ogen dichtdoet, is het net alsof je in Ierland bent. Qua groente vind ik vooral de champignons eruit springen in dit gerecht.

Proef eet enschede

Fellini

Nog maar een biefstukje dan? Vooruit. Het laatste hartige gerecht van de avond is de Italian steak met creme van knol, saus van madeira en truffel. Dit staat bij Fellini op het menu voor 4 Duyten. Voor de prijs krijg je maar een klein gerechtje en het vlees is echt te lang gebakken, waardoor je flink moet kauwen. Zo zonde, ik zou dit echt niet nog een keer bestellen. De creme van knol smaakt wel heel lekker.

Proef eet enschede

Beiaard’s Bistro

Tijd voor toetjes! Ik kies meteen voor mijn favoriete Proef Eet-toetje van vorig jaar: de bieramisu van Beiaard’s Bistro. Dit is een tiramisu gemaakt met Mongozo bananenbier, bastogne en karamel. Kost je 2 Duyten en is elke cent waard, want ook dit jaar smaakt hij weer voortreffelijk. In het restaurant staat dit toetje standaard op de kaart, dus als je er gaat eten, denk aan mij en bestel die hap!

Proef eet enschede

Paddy’s #2

Over toetje nummer 2 hoef ik ook niet lang na te denken, want toen we bij Paddy’s de ossenhaaspuntjes haalden, viel mijn oog direct op hun nagerecht: een meringue met mascarpone en verse aardbeien. Een topper voor slechts 2 Duyten. De presentatie is geweldig en de smaak zowaar nog beter. Dit is een meringue zoals je hem in Frankrijk krijgt. Ook mijn vriend vond hem erg lekker en hij geen groot fan van toetjes.

Proef eet enschede

Restaurant de Tropen

De laatste ronde: de immens populaire gegrilde ananas met kaneelsuiker, karamelsaus en roomijs voor 2 Duyten van Restaurant de Tropen. Echt, volgens mij heeft de hele Proef Eet zo’n ananas gehaald, want overal waar je keek zag je ze voorbij komen. Een lekkere klassieker, maar niet zo goed als de bieramisu van Beiaards Bistro en de meringue van Paddy’s.

Tops & Flops

Beste gerechten (willekeurige volgorde): Mazza mix van Mazza, varkensrollade van NOVI en de meringue van Paddy’s
Minste gerechten (willekeurige volgorde): Italian steak van Fellini en de gefrituurde kip van Imli.

Ben jij naar de Proef Eet geweest? Wat waren jouw tops & flops?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.